Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Gondoljunk időben a nyugdíjas évekre

Megtakarítások | Nyugdíjelőtakarékosság

2010.09.22

Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint 2011 és 2051 között várhatóan ötmillió magyar vonul nyugdíjba, akiknek fejenként és átlagosan 532 ezer forintot kellene megtakarítaniuk az állami és a magánnyugdíjból várható jövedelmük mellett, hogy a nyugdíjas éveikben is a megszokott életszínvonalon élhessenek.

Ez körülbelül havi 45 ezer forint megtakarítást jelentene.

A felmérés szerint az átlagnál jobban keresőknek mintegy 70 ezer forintot kellene félretenniük, hogy ne legyen nyugdíjhiányuk, a megtakarítási szükséglet az alsó jövedelmi sávban 20 ezer forint körül alakul. A kutatás azokon már nem segít, akik a közeljövőben mennek nyugdíjba, de mindenki más jól teszi, ha időben kezd el takarékoskodni – mondta az Indexnek az Aviva vezérigazgatója, Bartók János.

Azoknak, akik már rendelkeznek meglévő nyugdíjmegtakarítással, lényegesen könnyebb a dolguk. Ők akkor is elérhetik a kívánt nyugdíjszintet, ha kevesebbet tesznek félre. A felmérés nem számolt a fekete- és szürkegazdaságban keletkező jövedelmekkel sem. Akik jövedelmük egy részét így kapják, számolniuk kell azzal, hogy ezt a bevétel is pótolniuk kell a nyugdíjas években, ráadásul a be nem fizetett járulékok miatt a nyugellátás is minimális lesz, amit úgyszintén csak az öngondoskodással lehet helyettesíteni - mondja Bartók János, az Aviva vezérigazgatója.

A nyugdíjkorhatár tíz éves emelésével a hiány jelentősen csökkenne, de egy ilyen változást csak hosszú átmenettel lehetne bevezetni. A kormányoknak az intézkedések együttesét kellene megfontolniuk: a megtakarítások ösztönzésétől a nyugdíjkorhatár emelésén át a magánszektor szolgáltatóival való együttműködésig.Új babakötvény indul

2013.08.12

Gyed extra

2013.07.27

Kamattámogatott lakáshitel

2013.07.11

Kelengyepénz bevezetése

2013.06.19

Folyamatosan be lehet lépni az árfolyamgátba

2013.05.27