Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Milyen hosszú legyen a hitel kamatperiódusa?

Hitel | Hitelfelvétel | Kamat

2010.12.07

Számos szempont alapján csoportosíthatjuk a bankpiacon jelenleg elérhető hiteltermékeket. Nem a legfontosabb, de meghatározó szempont lehet az, hogy a felvenni kívánt kölcsön milyen hosszú kamatperiódussal rendelkezik.

A kamatperiódus hossza azért bír nagy jelentőséggel, mert egy-egy perióduson belül az adott kölcsön kamatlába változatlan. Ez azt jelenti, hogy a kezelési költség nélkül, forint alapon nyújtott hitelek esetében havonta fix összegű törlesztő részlettel lehet számolni.

A legtöbb hitelkonstrukció ma már ilyen, mert a pénzintézetek sok esetben nem számolnak fel kezelési költséget, emellett a 2010 nyarán hozott jogszabály módosítás értelmében a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteligény ma már csak forint alapú hiteltermékkel finanszírozható.

A legrövidebb kamatperiódus 3 hónap, a leghosszabb akár 5 év is lehet. A legtöbb pénzintézet általában 6 havi kamatperiódusú kölcsönt kínál. Ilyenkor egy esetleges kamatváltozás következtében csak a hat hónap lejárta után várható, hogy a hitel törlesztőrészlete a megváltozott kamatfeltételekhez igazodik majd.

Tehát minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál kiszámíthatóbb a konstrukció. Elképzelhető, hogy a hosszú távú kiszámíthatóság miatt magasabb kamatot kell fizetni. Éppen ezért elsősorban a havi törlesztő részlet összege, a teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke, valamint a hitelügylet járulékos költségei alapján válasszuk meg hitelünket, de döntésünkben szerepet játszhat a kamatperiódus hossza is.

Amennyiben további kérdései merültek fel a hitelek kamatperiódusával kapcsolatban, forduljon bizalommal szakértő hiteltanácsadóinkhoz!Kapcsolódó linkek

Új babakötvény indul

2013.08.12

Gyed extra

2013.07.27

Kamattámogatott lakáshitel

2013.07.11

Kelengyepénz bevezetése

2013.06.19

Folyamatosan be lehet lépni az árfolyamgátba

2013.05.27