Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Kamattámogatott lakáshitel közszolgálati dolgozók részére

Kamattámogatott lakáshitel közszolgálati dolgozók részére

Kamattámogatott lakáshitel lesz hamarosan elérhető a közszolgálati dolgozók (köztisztviselők, katonák, rendvédelmin dolgozók) részére, miután kormányhatározat született a támogatott hitelkonstrukció kidolgozására vonatkozóan.

A Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium közlése szerint megszületett a kormányhatározat a közszolgálati dolgozók számára elérhető kamattámogatott lakáshitel konstrukcióval kapcsolatban.

Ezen otthonteremtési lakáshitel segítségével a közszolgálati dolgozók (kormányzati szolgálati, hivatásos szolgálati, hivatásos katonai jogviszonyokban foglalkoztatottak) számára nemcsak kedvezményes havi törlesztőjű lakáshitel vehető fel, de a kölcsön felvételéhez szükséges önerőt is állami szerepvállalás biztosítja. Így a köztisztviselők, katonák, rendőrök számára a lakáshitel önerő nélkül is felvehetővé válik.

Az, hogy ez a támogatás, vissza nem térítendő állami támogatás formájában, vagy korábban érvényes köztisztviselői, közalkalmazott lakáshitel esetén működő állami garanciavállalás mellett valósul meg, egyelőre nem derült ki.

A közszolgálati dolgozók lakásvásárlási kölcsöne ugyanakkor az elképzelés szerint hosszú futamidejű támogatást nyújt.

Ajánlatkérés
Vezetéknév*
Keresztnév*
E-mail*
Telefonszám*
Irányítószám*
Megjegyzés
Hírlevél feliratkozás
Számolja ki*: 1+1=?
Ellenőrző kód robotok ellen.

Kb 160.000 embert érint a tervezet, amelyből az origo.hu alapján, a Népszabadság értesüléseire hivatkozva két verzió készült:

Az egyik változat szerint a kedvezményes hitel felhasználásával új ingatlant harmincmilliós, használt lakást húszmilliós forgalmi értékig lehetne vásárolni, a bővítés költsége pedig nem haladhatná meg a 15 milliót, míg a másik változat – az igénylés céljától függetlenül – maximum 18-19 milliós értékhatárt tartalmaz.

A támogatott hitel összege új lakás esetén 15 millió, használt vásárlásakor vagy a meglevő ingatlan bővítésekor tízmillió lenne, míg a másik verzió egységesen 15 milliós plafont tartalmaz. A második változat ugyanakkor a már korábban felvett devizaalapú hitelek kiváltására is lehetővé tenné a kedvezményes kölcsön felvételét - írta a Népszabadság. Az adósok ennek segítségével vállalhatnák a végtörlesztést, tehát megszabadulhatnának az árfolyamfüggő és változó kamatú kölcsöntől, így havonta több tízezer forintot takaríthatnának meg.

A lakásvásárláshoz szükséges önerő biztosításához is segítséget nyújtanának. Ehhez a hitelt a bankok biztosítanák, de az állam készfizető kezességet vállalna, ilyen kölcsönt – amelynek összegét a második változat 3 millió 750 ezer forintban maximálná – tehát valószínűleg kedvezőbb feltételek mellett lehetne igényelni. Az előterjesztés szerint a kamat várhatóan hét-nyolc százalék körül alakulhatna.

Kamattámogatott lakáshitel felvételére rendőrök, katonák, köztisztviselők, közalkalmazottak és egyéb közszolgálati dolgozók részére ma is lehetséges.

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Általánosságban elmondható, hogy lakásvásárlás esetén legalább 20% önerőre van szükség, vagy úgynevezett pótingatlanra, vagy pótfedezetre. A javaslat, ezt a 20%-os önerőt váltaná ki, úgy hogy másodlagos ingatlanfedezetre se legyen szükség. Várható, hogy a költségvetés szempontjából kedvezőbb garanciavállalási program mellett dönt az illetékes szerv. A jogosult kör (a tervek szerint köztisztviselők, katonák, rendőrök, rendvédelmi dolgozók) számára ez lehetővé tesz az otthonteremtést.

További nagy kérdés, hogy pontosan mit jelent a hosszú futamidejű kamattámogatás. A jelenleg használt lakásra igényelhető kamattámogatás ugyanis a futamidő első 5 évében jár, de könnyen elképzelhető, hogy a közszolgálati dolgozók számára elérhető kamattámogatott otthonteremtési lakáshitel esetén a támogatott időszak 10, vagy akár 20 éven át tart majd.

Amennyiben Ön közszolgálati dolgozó, és saját tulajdonú ingatlan vásárlásán gondolkodik, küldje le hozzánk regisztrációját, hogy azonnal értesülhessen a részletes szabályokról, amint hivatalosan is érvénybe lép.Kapcsolódó linkek