Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Lakástámogatások módosulása

 

A Korány 537/2013 (XII.30.) Korm. rendelete (8. pont) módosította a korábbi szabályozást (a 12/2001. (I.31.) Korm. rendeletet), de a minisztérium tájékoztatása alapján a sajtó (ahonnan irodánk is átvette az információt) pontatlanul értelmezte a jogszabályt, vagyis egyelőre nem lesz elérhető a szocpol támogatás használt lakás vásárlására.

Módosul viszotn több dolog is a lakásfinanszírozásban. (Megjelnet a Magyar Közlöny 2013. december 30-i számában, amire a Figyelo.hu hívta fel először a figyelmet.)

 A lakás-előtakarékosság - a lakás-takarékpénztár - immár felhasználható pénzügyi lízing kiváltására is, ugyanis az is lakácélnak minősül.

A megelőlegezett szocpolt sokan nem alakították át a gyermek születése után, "igazi" szocpollá. Erre érdemes odafigyelmin mert a jövőben ezt szankció követi. A fiatal házaspárnak kell fizetnie az állam által a banknak fizetett kamatot, költséget és kamattámogatást, a gyermek születése és a szerződés átalakítás közti időre.

A lakáscélú támogatások feltétele jelenleg az, hogy a felhasználásról szóló számlákat be kell mutatni a banknak A számlákra a banknak pecsétet kell tennie. Rá kell vezetni a számlára, hogy milyen lakáscélú állami támogatás igazolására mutatták be.

Több támogatási rendeletbe is bekerül új fogalomként a nem támogatott személy hiteladós fogalma. Az kerülhet ebbe a pozícióba, aki a támogatásra jogosult személy közeli hozzátartozója, és mint ilyen adóstárssá válik. Csak az vállalhatja el ezt a szerepet, aki máshol nincs már ebben a pozícióban, továbbá nincs kamattámogatott kölcsöne és nem költözik be abba a lakásba, amely után elvállalta a nem támogatott személy hiteladós pozícióját. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a banki hitelbírálat pozitív eredménye biztosabb lehet a jövőben, amennyiben a hitel felvevője nem csak a támogatott személy lehet, hanem például olyan családtag, aki nem költözik, de a jövedelmével adóstársként segít a hitelfelvevőknek.

Fő szabályként a támogatott forrásból vásárolt használt lakásnál az eladó és a vevő nem lehet közeli hozzátartozó. Egy módosítás ez alól kivételt enged akkor, ha a közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg valaki a lakás egészének a tulajdonjogát. Egy feltételt támaszt csak a kormány: a teljes lakás értéke nem lehet több 20 millió forintnál.A módosítások március elejétől hatályosak.
MTI

Van e lehetőség ingatlan vásárlása esetén lakástámogatáshoz jutani?

Igen, van. Elérhető a kamattámogatott lakáshitel, mely fix, forint alapú törlesztőket kínál használt lakás vásárlása esetén. (kalkulátorunkat ide kattintva érheti el)

Frissítve 2014. 01.21.Kapcsolódó linkek