Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Interjú a szakértővel - merre tovább?

Egyre nő a káosz a rögzített árfolyamú kiváltásokkal kapcsolatban! Megkérdeztük a szakértő véleményét, hogyan látja a jelenlegi lehetőségeket Boros Viktória, a HitelreVanSzuksegem.hu vezető hitelezési szakértője.

Büszkék vagyunk munkatársunkra, akivel egy mérvadó média is interjút jelentetett meg. Az alábbiakban közöljük az interjút

Köszönjük, hogy elfogadta a felkérést az interjúra! Van szabadideje a hitelkiváltási hullámban?

Boros Viktória - Természetesen, szívesen szakítok időt az ügyfelek tájékoztatására, mivel óriási az érdeklődés, de zavarosak a válaszok! Azért is marad idő, mivel valójában a bankok még nem nyújtják az ügyfelek számára a hitelkiváltó hiteleket, így az ügyintézési folyamatok még érdemben nem indultak el.

 

Mit gondol, érdemes átváltani a devizahiteleket forint alapú hitelekre?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés. Felelőtlenség lenne egyértelmű igennel, vagy nemmel válaszolni, hiszen ezt érdemes mindig egyénileg megvizsgálni. Több szempont is létezik és a havi törlesztő csak az egyik ezek közül! Bár tény, a többség számára manapság talán ez a legfontosabb. Ezen kívül mérlegelni érdemes azt is, várhatóan meddig fogja még fizetni a hitelt az ügyfél. Ha ugyanis néhány éven belül visszafizeti, mert például értékesíteni kívánja, vagy tudja, hogy más forrásból hamarosan pénzhez jut, akkor mindenképp érdemes váltania. Ha nem, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet. De varázsgömböm nekem sincs.

Tisztában vannak az érdeklődők a feltételekkel?

Meglepően tájékozottak az ügyfelek, hiszen mostanában rengeteg híradás szól a témáról. A gond csak az, hogy nem teljesek az információik. Pedig ebben a kérdésben egy-egy félreértett mondat, vagy pontatlanul megfogalmazott szabály a bankfiókban nagyon sokba kerülhet!

Ezzel azt akarja mondani, hogy a bankfiókban nem tájékoztatják megfelelően az ügyfeleket?

Nem, nem azt, biztosan nagyon lelkiismeretesek a banki ügyintézők. Az a baj, hogy az ügyfelek egy nap 1-2 bankot tudnak végigjárni és a negyedik, vagy ötödik sorbanállás után már teljes káosz lesz a fejükben. Ez természetes, hiszen nekik nem ez a szakmájuk!

Önnek viszont igen!

Így van. Én is, illetve a HitelreVanSzuksegem.hu csapata már hosszú évek óta foglalkozunk hiteltanácsadással, ráadásul minden bank ajánlatát egyszerre ismerjük, illetve versenyeztetjük az ügyfelek kedvéért. Így nálunk akár már 1 tanácsadás után hozzájut azokhoz az információkhoz az ügyfél, amit egyébként napok alatt tudna csak beszerezni. Mindezt persze rendszerezve adjuk át, ezzel is megkönnyítve a felelős döntést!

Mit ér a felelős döntés, ha a bankok nem adnak forinthitelt a végtörlesztéshez?

Nem hiszem, hogy ez sokáig így marad! A pénzintézeteknek ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy ügyfeleket, ráadásul jól fizető ügyfeleket szerezzenek. Véleményem szerint egyszerűen csak túl gyorsan változtak, változnak az események és a bankok pedig nem akarnak kapkodni. Nekik a kiszámíthatóság nagyon sokat számít!

A jogszabály tiltja a hiteltanácsadók munkáját a kiváltásoknál, nem?

Nem. A jogszabály azt mondja, hogy a pénzügyi közvetítésért díj nem számítható fel. Ennek oka vitatható, de ez a szabály. Azt azonban nem tiltja, hogy ha egy ügyfél megkérdez bennünket, hogy mely bankoktól kérjen ajánlatot, vagy hogy segítsünk benyújtani egy kérlemet, vagy egy munkával bíz meg, ami arról szól, hogy gyűjtsük össze számára az elérhető ajánlatokat, azokat értékeljük és mondjuk el róluk a véleményünket, ami segíti őt a döntésben, segítsünk a dokumentáció összeállításában, akkor ezt teljesítsük. De ennek jutaléka a banktól 0 Ft.

Közvetítési díjért cserébe?

Nem! Ahogy már említettem a szabályozás nem engedi, hogy a tanácsadási, vagy közvetítési tevékenységért pénzt kapjunk a bankoktól, vagy kérjünk az ügyfelektől! Ennek megfelelően, természetesen nem is tesszük, bár nem feltétlenül értünk vele egyet, mivel a célt, hogy az ügyfelek ezáltal kedvezőbb kondíciókat kapjanak, nem éri el, de attól még így van. Korábban sem volt az ügyfél hitele sem olcsóbb, sem drágább azért, mert közvetítőt bízott meg!

Fontos azonban elmondani, hogy a háttérben zajló adminisztráció pontossága, a határidők betartása most mindennél fontosabb! Pl a földhivatali ügyintézés, segítség a kérelmek összállításában, a dokumentáció hiánytalanságának ellenőrzése, stb. komoly feladat, hiszen ha most valaki ezt elrontja (és erre nagy az esély, ha valaki nem mindennap foglalkozik ezekkel a dolgokkal), igen sokat veszíthet! Ezt a szolgáltatást nyújthatjuk ügyfeleinknek és szeretnénk is megadni a lehetőséget, hogy ezt igénybe vegyék.

 

 

Mit javasol azoknak, akik döntés előtt állnak?

Mindneképpen azt, hogy ne kapkodjanak! Kb október közepére várható, hogy a pénzintézetek végleges kondíciókat közölnek. Aki hitelből akarja a végtörlesztést megoldani, különsen ügyeljen arra, hogy a végtörlesztési szándék bejelentésétől számított 60 napon belül meg is kell történnie a végtörlesztésnek. Tehát ha hitelt vesz fel hozzá, csak akkor jelentse be a szándékot (de legkésőbb december 30-ig), ha már közeledik a hitelügyintézési folyamat végéhez. Van olyan bank, ahol a szándékot csak egyszer lehet bejelenteni. Többek között ezek miatt az apró betűk miatt is érdemes megkérdezni szakértőt.Kapcsolódó linkek