Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Lakáshitel osztatlan közös tulajdon esetén

Lakáshitel osztatlan közös tulajdon

Lakáshitel felvétele osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is lehetséges, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni!

Ha Ön osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretne megvásárolni, vagy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretne szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni, néhány dologgal érdemes tisztában lennie. Ide kattintva olvasson részleteket!

Kérje munkatársunk segítségét a hitelügyintézés kapcsán!

Ajánlatkérés
Vezetéknév*
Keresztnév*
E-mail*
Telefonszám*
Irányítószám*
Megjegyzés
Hírlevél feliratkozás
Számolja ki*: 2+2=?
Ellenőrző kód robotok ellen.

Hitelfelvétel osztatlan közös tulajdonú esetén

Mi az az osztatlan közös tulajdon? Az osztatlan közös tulajdon lényege, hogy az ingatlan jogilag egy nagy egységet képez,  annak több, egyenrangú tulajdonosa van. A tulajdoni hányadok persze lehetnek eltérőek, de annak arányában mindenki minden ingatlan résznek tulajdonosa.

Még ha fizikailag például két külön bejáratú, külön használható ingatlan részről van szó, az jogi értelemben egyetlen ingatlannak számít. az osztatlan közös tulajdonú ingatlannak tipikus példája lehet egy ikerház, vagy olyan családi ház, ahol az alsó és a felső szint elkülönül.

Mi a megoldás?hitel osztatlan közös tulajdonra

Két lehetőség van a tulajdonviszonyok tisztázására, amit hosszú távon mindenképp érdemes megtenni későbbi viták elkerülése érdekében.

Az egyik megoldás az albetétesítés, magyarul az ingatlant társasházzá alakítják és valamennyi ingatlanrész önálló helyrajzi számot kap.

A másik megoldás a használati jogi megállapodás, amelynek keretében a tulajdonosok írásba foglalják, hogy ki melyik ingatlan részt használja, ezt pedig egy helyszínrajzzal, vagy vázrajzzal is alátámasztják. Mindkét esetben ügyvéd segítségét kell kérnie!

Lehetséges a hitelfelvétel osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén?

Lehetséges. Mind lakáshitel (tehát amikor Ön kíván ilyen ingatlant vásárolni), minden szabad felhasználású jelzáloghitel igényelhető osztatlan közös tulajdonú ingatlanra. Azonban ha nem készült használati jogi megállapodás a "másik tulajdonosnak" is hozzá kell járulni ehhez, ami általában nehézségekbe ütközik, ezért javasoljuk kezdje a hitelfelvételt a használati jogi megállapodás elkészítésével.

Ehhez munkatársunktól is kérhet instrukciókat!