Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Lakásvásárlás járulékos költségei

Lakáshitel járulékos költségei

Ingatlan vásárlás előtt nem árt tisztában lennie a felmerülő költségekkel!

Bár hitelközvetítő irodánk elsősorban azokkal az ügyfelekkel foglalkozik, akik az ingatlan vásárlásához lakáshitelt is igényelnek, fontos azonban tudni,m hogy az új otthon vásárlásánál akkor is felmerülnek bizonyos költségek, ha azt készpénzre vásárolja és nem lakáshitelből.

Az ingatlan vételárán kívül felmerülő, járulékos költségek:

Ügyvédi díjügyvédi díj

Az ingatlan adásvételi szerződést jellemzően ügyvéd (ritkább esetben közjegyző) készíti, ennek pedig díja van. A vételár alapján kerül kiszámításra. Nem fix összeg, ügyvédenként eltérő lehet a mértéke, tapasztalatok szerint 0,5%-tól akár 1%-ig is terjedhet. Kisebb ingatlanok esetén elképzelhető egy minimum összeg is, pl 50.000 Ft, ahogy nagy értékű vásárlások esetén maximum érték is.

Az ügyvédi munkadíj általában magában foglalja a szerződés készítését, a szükséges ellenőrzési költségeket (tulajdoni lap, személyi adatok, stb), valamint a földhivatali eljárás díjait is. Érdemes előre egyeztetni az ügyvéddel, hogy milyen díjazást számol fel (vagy számol e egyáltalán) arra az esetre, ha a szerződésben valamilyen változtatásra van szükség.

Ha hitelre vásárolja az ingatlant, elkerülheti ez utóbbit, ha a hitelügyintézőjétől elkéri az adásvételi szerződéssel szemben támasztott követelmények összefoglalóját, amely bankonként különböző.

Illeték

Az illeték megfizetése az ingatlan megvásárlását követően válik esedékessé, mértéke 4%, azonban vannak kivételek.

Új építésű ingatlan esetén, ha a vételár 30 millió Ft alatt van, akkor 15M Ft-ig 0% az illeték és csak a 15-30 millió Ft közötti részre kell megfizetni az illetéket. Pl ha az új építésű ingatlan vételára 21 millió Ft, akkor 6 millió Ft után kell illetéket fizetni, vagyis 240.000 Ft-ot. Ha a vételár 30 millió Ft fölött van, akkor a teljes vételár után meg kell fizetni az illetéket.

Használt lakóingatlan esetén az illeték szintén 4%, függetlenül az értékétől.

Kedvezmény jár 35 év alatti, első lakásukat szerző fiataloknak, amennyiben a vételár kevesebb, mint 15 millió Ft. ekkor az illeték 2%.

Lakáshitel költségei

A lakásvásárlási hitel (legyen akár kamattámogatott lakáshitel, akár piaci kamatozású lakáshitel) felvételekor szintén szükséges költségekkel kalkulálni, ugyanakkor a bankok többsége ezeket a költségeket elengedi, vagy a hitelfolyósítást követőn utólag jóváírja az ügyfél számláján.

  • Értékbecslési díj (jellemzően 30-40.000 Ft)
  • Közjegyzői munkadíj (jellemzően a hitelösszeg 1% körüli díj, de változó, érdeklődjön hitelügyintézőnknél)
  • Földhivatali költségek (12.600 Ft/ jelzálog bejegyzés)

A felmerülő költségek tehát esetenként eltérőek lehetnek. Érdemes ezekről tájékozódni, mielőtt a foglalózás mellett dönt!