Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

A szocpol feltételei

A szocpol igénylés feltetelei

Ismerkedjen meg Ön is a szocpol feltételeivel, az igénylés szabályaival és a szocpol igénylés lépéseivel.

A szocpol támogatással Ön több millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthat.

A lakásépítési támogatás feltételeit a 256/2011. (XII. 6.) kormány rendelet szabályozza, de az alábbiakban összefoglaljuk a lényeget!

Milyen célra lehet igénybe vennei a szocpol támogatást?

A szocpol támogatás igénybe vehető új lakás építése, vagy vásárlása esetén. Újnak minősül az ingatlan, ha az építési engedélyt, vagy a használatba vételi engedélyt 2010. január 1. után adták ki. Fontos, hogy az ingatlan építési költsége, illetve vételára nem haladhatja meg a 300.000 Ft/m2-t, illetve alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350.000 Ft/m2-t.

 

Kik vehetik igénybe a szocpol támogatást?

A támogatás célja az otthonteremtés, ezért azok vehetik igénybe, ahol az együttköltőzők egyike sem rendelkeznek ingatlannal, kivéve, ha öröklés útján jutottak az a lakáshoz és a tulajdonjoguk együttesen nem haladja meg az 50%-ot. Ingatlannal nem csak az igényléskor nem szabad rendelkezni, de az azt megelőző 5 évben sem lehetett. Kivétel, ha annak eladásából származó pénzt beforgatják az új ingatlanba. Ezt igazolni szükséges.

A szocpol feltétele továbbá a gyermekek, vagy a gyermek vállalás. A lakásépítési támogatáshoz legalább 2 gyermek léte, vagy vállalása szükséges. A gyermekszám befolyásolja a támogatás mértékét is.

 

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az ingatlannak?

Az ingatlan területének minimumát és maximumát egyaránt meghatározza a gyermekek száma.

2 gyermek esetén nem lehet kevebb, mint 60m2, de nem lehet több mint 90m2,

3 gyermek esetén 70 és 100 m2 között kell lennie, 4, vagy annál több gyermek esetén pedig 80 m2 a minimum. Ekkor a felső határ 160 m2.

Szintén előírás még, hogy az ingatlan energetikai besorolásának a legjobb 4 kategória valamelyikébe kell esnie. ekkor a támogatás mértéke 1,1-es, 1,2-es, vagy 1,3-as szorzóval számolandó.

 

Mennyi támogatás vehető igénybe?

A támogatás mértéke a gyermekek számától, illetve az ingatlan alapterületétől és annak energetikai besorolásától függ.

Fiatal házaspárok (40 alatti) esetén lehetőség van gyermek vállalásra is. Egy gyermek vállalásának esetén a gyermek megszületése 4, két gyermek vállalása esetén 8 éven belül szükséges. A határidő a használatba vételi engedély, illetve az adásvételi szerződés dátumától számítandó.

 

Egyéb szabályok

Mivel a szocpol kérelem pozitív elbírálására, illetve a hozzá kapcsolódó hitelkérelem elbírálására az adásvételit követően 120 nap van megadva, ezért fonots, ha egyeztessen szakértőnkkel és végezzék el a koplett előminősítést.

Kérje szakértőnk visszahívását!