Kalkuláljon és kérje ajánlatunkat! Munkatársunk hamarosan visszahívja!

A hitel célja*
Összeg* (Ft)
Futamidő* (év)


Keresendő:

Kamatperiódus

A kamatperiódus fogalma

Mi a kamatperiódus?

A kamatperiódus fogalma szerint, az ügyleti kamat, például hitelkamat módosításának gyakoriságát mutatja. Kamatperióduson belül a kamat fix, mértéke megváltoztatására csak a kamatperiódus fordulónapján van lehetőség.

A kamatperiódus hosszáról az ügyfél dönt a hitel felvétel legelején, még az igénylőlapon, bár nem minden bank ajánl fel ilyen kamatperiódus döntési lehetőséget, leggyakrabban 1-2 alternatívából választhat az adós.

A kamatperiódus fogalma az ügyleti kamat módosításának gyakoriságát mutatja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a választott kamatperiódus 1 év (ami a hitelszerződésben meghatározott napon, de gyakran a hitel folyósítás napján indul) akkor az első évben a kamat mértéke nem változik. A következő kamatperiódus azonban már lehet, hogy más kamatot tartogat számunkra. Erről a bankok kötelesek tájékoztatni az ügyfelet (csak akkor, ha a következő kamatperiódus kamat változik) a hirdetményeikben.

A kamatperiódus fix kamata forint hitel esetén fix forint törlesztőt eredményez, devizahitel esetén fix deviza törlesztőt, ami azonban az árfolyam függvényében forintban változó.

Napjainkban a jellemző kamatperiódus hossz 3, 6 hónap, illetve 1, 3, 5 év.

Ha Ön szerint a hitel felvételekor a kamat magas, de Ön szerint csökkenés várható (mert a világgazdasági környezet ezt jósolja), akkor rövid kamatperiódus a javasolt. Azért ez a kamatperiódus hossz indokolt, hogy minél hamarabb Önre is érvényesüljön a kedvező változás.
Ha épp fordított a helyzet, tehát kedvezőnek ítéli az aktuális kamatot, de arra számít, hogy ez hamarosan megváltozik, akkor a hosszú kamatperiódus ajánlott, hogy Ön minél tovább élvezhesse a kedvező kamat előnyeit.

Fontos azonban, hogy a legtöbb bank a futamidő alatt nem engedi a kamatperiódus megváltoztatását.Fogalomtár

Annuitás

Annuitásos hitel, hagyományos hitel

A periódus jellemzően egy hónap (ez nem keverendő össze a kamatperiódussal). Az annuitás periódus elején a kamatrész jóval nagyobb részt tesz ki a teljes törlesztőből, mint a...

Bank

bankok, pénzintézet, hitelintézet

A bank fogalma egyszerűen magyarázható a fenti mondattal, a valóságban azért ezt is lehet bonyolítani. A bankok működését Magyarországon törvény szabályozza 1997. január 1-től....

Futamidő

A hitel tartam hosszát a hitel igénylője határozza meg. Ez természetesen a havi törlesztő nagyságát is befolyásolja. A futamidő magában foglalja az esetleges rendelkezésre tartási...

Futamidő

A(z) Adózás és biztosítás fogalma

Jelzáloghitel

A jelzáloghitel, olyan hiteltípus, ahol a hitel fedezetéül az adós által felajánlott ingatlan szolgál. Ebben a konstrukcióban, a maximális hitelösszeget a biztosítékul felajánlott...